ZZP 1990 vs ZZP 2014

ZZP 1990 vs ZZP 2014

met Geen reacties

De wereld is sinds 1990 echt veranderd! Nu ik weer als zzp-er ben gestart, merk ik hoe. Connecties daar gaat het om, je hoeft geen kantoor meer te hebben, een 06 nummer is genoeg. Briefpapier, kaartjes ’t is bijzaak.  In 1990, toen ik met Studio Stip begon, was drukwerk de basis van je communicatie, nu is dat het internet en je mobiele telefoon. Een website willen ze, en doe er ook maar een flyertje bij. In 1990 had ik allerlei visioenen over animaties die ik zou maken om allerlei dingen, organisaties en machines begrijpelijk te maken. Maar ja, toen had je nog geen kanaal waar je deze kon laten zien.  Het maken viel eigenlijk nog mee ( met Micromind Director, weet je nog?) Maar had je het digitaal gemaakt moest je toch weer met kwaliteitsverlies op een videoband zetten. En die belandt in de kast en niemand die er ooit nog naar kijkt. En nu in 2014 hebben wij die wereldwijde kast genaamd Internet, compleet met een slimme bibliothecaris : Google.

En natuurlijk heb ik al die veranderingen in de afgelopen jaren al ondervonden, maar nu ik voor de tweede keer start als zzp-er vallen de veranderingen ontzettend op. Had ik mijn klanten als Studio Stip in een straal van 50 km, nu zit je in no-time te werken met mensen aan de andere kant van de wereld. Hard en software? Dat was een dure aangelegenheid in 1990: mijn eerste computer kostte me 20.000 gulden (10.000 euro!) software kostte al gauw 1500 gulden per pakket. Nu heeft Adobe mij ontzettend blij gemaakt met met Creative Cloud, een abonnement van amper 50 euro per maand met een 20 tal programma’s. Tja en als ik even niet meer weet hoe het moet of ik heb te weinig kennis in huis dan ga ik naar Lynda.com. Daar wordt ik fluks weer up-to-date gemaakt.
Starten als in zzp-er in 2014: vanuit mijn woonhuis op het platteland met de hele wereld werken, alle software gebruiken en alles leren. Super.